Fidelitas Esztergom

A Fidelitas Esztergom csoportját 2002-ben alapították nemzeti, konzervatív és kereszténydemokrata gondolkodású fiatalok. Csoportunknak jelenleg 50 tagja van. Rendszeresen szervezünk programokat (könyvbemutatók, filmvetítések, kirándulások, Polgári Est, karitatív tevékenység, stb...) Csoportunk szívesen látja és várja az aktív munkában részt venni kívánó fiatalokat! esztergom.fidelitas.hu

Friss topikok

Polgári gondolkodású fiatalok fóruma

2010.09.21. 13:59 Fidelitas Esztergom

El nem évülő bűnök

XIII. Esztergomi Polgári Est

Szeptember 15-én az Imaház utcai művelődési házban a XIII. Esztergomi Polgári Est keretében bemutatták a „Bűn és büntetlenség” című filmet. A dokumentumfilmben az 1956 után belügyminiszterként a forradalmárok pereiben tevékeny szerepet vállaló Biszku Béla vallomása látható. A majd kétszáz fős közönség érdeklődve és érzékenyen reagált az alkotásra. A film alkotóival Heer Ádám a Fidelitas Komárom-Esztergom megyei elnöke és Obersovszky Péter riporter beszélgetett.

 

Sokan kérdezhetik – főleg a mai fiatalok közül – hogy miért fontos egy ötven évvel ezelőtti időszak politikai vezetőjének felelősségét firtatni? A Bűn és büntetlenség alkotói, Skrabski Fruzsina rendező és Novák Tamás operatőr, minden valószínűség szerint hitték és hiszik azt a bölcsességet, hogy a múltat nem „végképp eltörölni”, de azzal szembenézni kell. Biszku Béla akkori belügyminiszterként háromszáz ember kivégzéséért és húszezer ember bebörtönzéséért felelős. A forradalom utáni leszámolási időszak, a koholt vádakkal meghozott hamis ítéletek, az áldozatok, a tönkretett életek állnak szemben azzal az abszurd helyzettel, hogy a ma 89 éves Biszku Béla, a rendszerváltás után húsz évvel még mindig a „jól megérdmelt” kétszázezer fölötti nyugdíjából, igen jó körülmények között él, illetve tetteiért őt soha felelősségre nem vonták. A film készítőinek szándékát az esztergomi közönség is megértette, a 15-ei vetítés nézői láthatóan sok-sok érzelemmel telve figyelték a film és Biszku mondatainak minden apró mozzanatát, volt, aki indulattól telve állt  fel a mozi székből.

 

Külön öröm, hogy a művelődési házban megtartott premier vetítésen nemcsak azok voltak jelen a közönség soraiban, akik koruknál fogva nagyon is érintettek az 56-os témájú film kapcsán, de a huszon- és harmincéves fiatalság is megnézte a filmet. Az előadás után a „polgári büfé” keretében, egy szelet süteménnyel és egy pohár borral a kézben az alkotókkal is találkozhatott a publikum, ami újabb megerősítése volt annak, hogy az esztergomiakat nagyon is érdekli a múlt tisztázása. Skrabski Fruzsina és Novák Tamás sok érdekes részletről mesélt a megjelenteknek, többek között arról, hogy a filmet egy teljes évnyi előkészítő munka előzte meg, hiszen azt tudták Biszku Béláról, hogy a rendszerváltás óta csak egyszer nyilatkozott, illetve, hogy meglehetősen elvonultan él a világtól. A mandiner.hu blog munkatársai az újságíró szakmának is magasra tette a lécet. Zsurnaliszta szempontból is sokat jelentett ugyanis, hogy egy közel mindenki által elfogadott tisztázni való ügyhöz milyen körültekintő munkára van szükség, hasonlóan a tényfeltáró újságíráshoz.

 

A beszélgetésből kiderült, hogy a film esztergomi nézői közül sokan vélték úgy a vetítés után, hogy remélhetőleg folytatódik ez a folyamat, és bár ha az egykori érintett kommunista vezetők nem is bánták, bánják meg bűneiket, azok ettől még továbbra is bűncselekményeknek számítanak. El nem évülő bűnöknek.

 

Szólj hozzá!

http://esztergom.fidelitas.hu/

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása