Fidelitas Esztergom

A Fidelitas Esztergom csoportját 2002-ben alapították nemzeti, konzervatív és kereszténydemokrata gondolkodású fiatalok. Csoportunknak jelenleg 50 tagja van. Rendszeresen szervezünk programokat (könyvbemutatók, filmvetítések, kirándulások, Polgári Est, karitatív tevékenység, stb...) Csoportunk szívesen látja és várja az aktív munkában részt venni kívánó fiatalokat! esztergom.fidelitas.hu

Friss topikok

Polgári gondolkodású fiatalok fóruma

2011.01.25. 13:33 Fidelitas Esztergom

Valahogy mégis kevesebbet…

  Szomorú hírre lettem figyelmes a mai sajtót böngészve: a szlovák Pravda című napilap szerint, Szlovákiában az elmúlt fél évben 25-en veszítették el állampolgárságukat amiatt, hogy felvették egy másik ország állampolgárságát.    

 

A 25 személy nagyobb része német, és osztrák állampolgárságot vett fel. Viszont, ami bennünket jobban érdekel, hogy a magyar állampolgárságot csupán egyetlen hölgy vette fel. Bár meg kell jegyezni, hogy az MKP elnöke, Berényi József január elején már igényelte a magyar állampolgárságot.

 

A fent említett 25 személy a tavaly július 17-én életbe lépett módosított állampolgársági törvény alapján elvesztette szlovák állampolgárságát. A jogszabály, amelyet a határon túli magyarok egyszerűsített honosítására vonatkozó budapesti törvénymódosításra válaszul nagy egyetértésben fogadott el a Fico-féle szlovák parlament, kimondja: automatikusan elveszíti eredeti állampolgárságát minden olyan szlovák állampolgár, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát.

 

Hát, szépen állunk… A XXI. században, az Európai Unióban meg lehet tenni, hogy valakit „száműzzenek” hazájából, mint valami középkori hitszegő, árulót! Csak azért mert felvette egy másik állam, ráadásul szintén EU-s (Szlovákiával katonai és gazdasági szövetséges) ország állampolgárságát.

 

Nagyon szomorú dolog ez, de arra kérem a tisztelt olvasót, hogy egy pillanatra gondolja végig a következőket: Talán ezek az emberek bűnt követtek el azzal, hogy élni mertek egy olyan joggal, ami milliókat megillet szerte a világon? Vagy a szlovák állampolgárok nem érnek annyit, mint más országok állampolgárai és csak és szigorúan egyetlen állampolgárság illeti meg őket? Valóban olyan fertelmes, ördögtől való dolog az, hogy valaki kettősállampolgár? Vajon hány százezer vagy milliónyi kettősállampolgár él ezen a kis kék bolygón, akiknek a lehető legtermészetesebb, hogy élnek ezzel az alapvető jogukkal? Gondolkozzunk el azon is, hogy manapság már a bűnözőket sem száműzik, hát rosszabb-e egy kettősállampolgár, mint egy bűnöző?

 

És, ami a legfontosabb: hová tűnt az Európai Unió? Hol van ilyenkor az Unió izzószemű, lángnyelvű szónoka, Daniel-Cohn Bendit, vagy az európai szocialisták nagyhangú igazságbajnoka, Martin Schulz? Vagy nincs ilyenkor mondanivaló? Ez nekik nem érdek, vagy nem viszi át az ingerküszöböt? Netán ezért nem jár fizetés az IMF-től vagy valamelyik milliárdos bankóriástól?

 

Sok kérdés lenne még, de ez van… Nem szép, nem jó, de mindenképpen elgondolkodtató. Ma az Európai Unióban van „A” és „B” állampolgárság. Egyik ennyit ér, a másik meg pont annyit, de valahogy mégis kevesebbet…

 

Heer Ádám

Szólj hozzá!

http://esztergom.fidelitas.hu/

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása