Fidelitas Esztergom

A Fidelitas Esztergom csoportját 2002-ben alapították nemzeti, konzervatív és kereszténydemokrata gondolkodású fiatalok. Csoportunknak jelenleg 50 tagja van. Rendszeresen szervezünk programokat (könyvbemutatók, filmvetítések, kirándulások, Polgári Est, karitatív tevékenység, stb...) Csoportunk szívesen látja és várja az aktív munkában részt venni kívánó fiatalokat! esztergom.fidelitas.hu

Friss topikok

Polgári gondolkodású fiatalok fóruma

2012.07.11. 18:31 Fidelitas Esztergom

Ne szemétkedj!

„Ne szemétkedj! Inkább szedd!” néven akciót indít a Fidelitas Esztergomi Csoportja. Itt a nyár, a jó idő, az esti tábortüzek és a nagy horgászatok ideje. Sajnos a nyár örömei közt sokan nem figyelnek a természetre és az önfeledt szórakozás, a jóízű sütögetés vagy a jól sikerült horgászat után egyre többen hagyják szemetüket például az esztergomi Duna-parton is. Mi felszedtük!

2.jpg

Kedd késő délután szomorú látványt nyújtott a Duna-parton (17-es táblánál) eldobált nagy mennyiségű szemét. Sörös dobozok, üdítős flakonok, „csontis” dobozok, horgász szerelékek csomagolásai, műanyagzacskók és cigarettás dobozok tömege várta a napozni, kutyát sétáltatni és horgászni vágyókat. A szemetet gyorsan felszedtük, de a problémát nem lehet csupán időnkénti szemétszedő akcióval megoldani.

Többször halljuk, a példálózást: „bezzeg Németországban fehér zokniban is ki lehetne lépni az utcára, mégsem lesz koszos az ember lába!”. Azon túl, hogy ez több mint enyhe túlzás, a tény vitathatatlan: egyes (nyugati) országokban sokkal fejlettebb a „szemét-kultúra” mint hazánkban. Az is tény, hogy ott több pénz jut a közterületek tisztítására. De más okai vannak a tisztább környezet elérésének. Az egyik, hogy ott a társadalom szemében egyenesen „halálos bűn” szemetelni. Igaz nálunk is büntetik, sőt pénzbírság is jár érte, de ennek ellenére mégis sokan megteszik. A másik, hogy nem feltétlenül az államra, önkormányzatra vagy „szemetes cégre” terhelik egyedül a felelősséget, ha szemetet látnak. Hanem lehajolnak érte, felveszik, majd igyekeznek eljuttatni a legközelebbi kukába.

Tudjuk, hogy azért is adózunk (többek közt), hogy eltakarítsák a szemetet, de a Fidelitas Esztergomi Csoportja mégis arra kér mindenkit, hogy próbáljunk meg új szemléletet felvenni a „szemét kérdésben”. Ha lehetőségünk van, akkor ragadjunk meg egy szemeteszsákot és szedjük fel a házunk előtt, kedvenc sétahelyünk vagy játszóterünk körül a szemetet. Szeretnénk, ha nem csak morgolódnánk a sok szemét miatt, hanem tennénk is ellene. Nem olyan nagy dolog ez.

A szeméthalmazok felszámolásáról a fidelitas.esztergom@gmail.com címre várjuk a fotókat!

(a Duna parti szemétszedésről az esztergomi Fidelitas facebook oldalán láthatsz képeket)

Tegyünk együtt a tisztább környezetért!

 

Heer Ádám

A Fidelitas Országos Választmányának alelnöke


Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása