Fidelitas Esztergom

A Fidelitas Esztergom csoportját 2002-ben alapították nemzeti, konzervatív és kereszténydemokrata gondolkodású fiatalok. Csoportunknak jelenleg 50 tagja van. Rendszeresen szervezünk programokat (könyvbemutatók, filmvetítések, kirándulások, Polgári Est, karitatív tevékenység, stb...) Csoportunk szívesen látja és várja az aktív munkában részt venni kívánó fiatalokat! esztergom.fidelitas.hu

Friss topikok

Polgári gondolkodású fiatalok fóruma

2012.10.02. 18:02 Fidelitas Esztergom

A zebra vajon mi? (Szórólap szövegével együtt)

A Fidelitas Esztergomi Csoportja „A zebra vajon mi” néven indított figyelemfelkeltő akciót. Az akció célja felhívni az autósok figyelmét, hogy „a zebra a gyalogosoké”.

Sajnos az elmúlt években több súlyos baleset is volt Esztergomban, amikor gyalogosátkelőhelyen vagy annak közelében gázoltak el gyalogosokat és kerékpárosokat. A balesetek sok egyéb oka közül az egyik, hogy egyre több autós hagyja figyelmen kívül a KRESZ által egyértelműen megfogalmazott szabályt, ami szerint a gyalogosnak a zebránál elsőbbsége van. Bizonyára mindenki többször (rendszeresen) találkozott olyan esettel, hogy hosszú perceken keresztül várakozott a zebránál mire a sokadik autós végre nagy nehezen átengedte. Szerintünk ez így nagyon nincsen jól.

 

2_1.jpg

Csoportunk tagjai a Dobozi úton két helyen segítettek átkelni a gyalogosoknak a zebrán ill. igyekeztek felhívni az autósok figyelmét a KRESZ gyalogosátkelőhelyre vonatkozó szabályának betartására. Miután többeknek segítettünk átkelni a péntek délutáni forgalomban a Bástya parkoló felé vettük az irányt. Itt a KRESZ ide vonatkozó szabályát „bemutató” szórólapokat helyeztünk el a parkoló autók szélvédőjén.

Reméljük szerény kereteink ellenére sikerült nekünk is tenni egy kicsit azért, hogy minél többen álljanak meg a zebránál és engedjék át a gyalogosokat, ezzel megelőzve az estleges baleseteket. Továbbá abban is reménykedünk, hogy akciónk nyomán több autóvezető számára tisztázni tudtuk, hogy a „a zebra vajon mi?”.

Ezúton köszönjük az együttműködését és az előzékenységét azon autósoknak, akik mosolyogva álltak meg és engedték át a gyalogosokat.

 

8.jpg

 

A szórólap szövege:

 

A ZEBRA VAJON MI?

Ha a fenti kérdésre tudja a választ, nincs miért aggódnunk.

 

Ha zavarba jön, vagy esetleg nem tudja, kérjük, figyelmesen olvassa el az alábbi sorokat:

 

Mindkét képen egy-egy zebra látható, de mégis különböznek egymástól. Az első ábrán az a fajta zebra (latin neve: „Equidae”)látható, amely a lófélék családjába tartozó emlős és Közép ill. Dél-Afrikában őshonos. Szinte minden állatkertben megtalálható, legjellegzetesebb ismertetőjegye a fekete-fehér csíkos mintázat. Valószínűleg több autóvezetőt éppen ez a mintázat zavarhat meg, amikor nem adják meg az elsőbbséget az úttestek mellett „őshonos”, hasonló mintázatú „másik fajta” zebra (a második ábra) alatt tanácstalanul álldogáló gyalogos számára. Ez a zebra (hivatalos neve: „Gyalogosátkelőhely”) láttán a gépjárművezetőnek elsőbbséget kell adni a tábla alatt, a járda szélén várakozó gyalogosnak.

 

Tisztelt Autóvezető! A „viccet” félre téve, sajnos egyre többen nem „ismerik fel” a gyalogosátkelőhelyet jelző táblát és ebből egyre több baleset történik városunkban is. Ezért arra kérjük a tisztelt autóvezetőket, hogy fokozottan tartsák be a KRESZ ide vonatkozó szabályát: „21. § Gyalogosok közlekedése (7.) a kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van.”

 

Ugye Ön is azt szeretné, ha mindenki épségben és könnyedén jutna át a zebrán?

 

NE ÉPPEN ÖNÖN MÚLJON!

 

Köszönjük türelmét és balesetmentes vezetést kívánunk!

 

Vigyázzunk egymásra!

Vigyázzunk Esztergomra!

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása