Fidelitas Esztergom

A Fidelitas Esztergom csoportját 2002-ben alapították nemzeti, konzervatív és kereszténydemokrata gondolkodású fiatalok. Csoportunknak jelenleg 50 tagja van. Rendszeresen szervezünk programokat (könyvbemutatók, filmvetítések, kirándulások, Polgári Est, karitatív tevékenység, stb...) Csoportunk szívesen látja és várja az aktív munkában részt venni kívánó fiatalokat! esztergom.fidelitas.hu

Friss topikok

Polgári gondolkodású fiatalok fóruma

2009.11.05. 15:45 Fidelitas Esztergom

Rablóból pandúr?

Bajnai Gordon miniszterelnök újabban korrupció ellenes csomaggal szédíti kicsiny hazánk jámbor polgárait. Abba most ne menjünk bele bővebben, hogy a nagy „liba-copperfield” hirtelen rablóból pandúrt akar játszani. Bár az is megérne egy bejegyzést. De azért egy „kis” csomagot mi is átadnánk a drága miniszterelnök úrnak.

 

 

Technikai közlemény! Az igencsak vaskos terjedelem miatt ne minket, hanem az MSZP-t hibáztassátok. (A lista koránt sem teljes)

 

Paks verseny nélkül:


170 millió forintért vásárolta meg az önkormányzattól, és 3,5 milliárd forintért újíttatja fel a város történelmi műemlékét, az Erzsébet Szállót a Paksi Atomerőmű Zrt., még az előző menedzsment idején kiválasztott alvállalkozókkal. A versenyeztetés nélkül bevont alvállalkozók között két olyan magyar vállalkozás is van, amelyek panamai kézbe került tulajdonosa közel tízmilliárd forint befektetési kölcsönt kapott az MVM-től Kocsis István idején. A volt MVM-vezér előtt állítólag ismeretlen, a „balkáni üzletszerzést” szolgáló offshore-cég az atomerőműnek is dolgozik, és borospincét is vásárolt az MVM korábbi menedzsmentjétől, köztük Kocsistól és egy minisztertől Pakson.

 

Sukoró és a kaszinó:

A központi nyomozó főügyészség által kirendelt igazságügyi szakértő szerint kevesebb, mint 200 millió forintot értek azok a Pest megyei ingatlanok, amiket az állam csaknem 800 milliós értéken beszámítva elcserélt azzal a Velencei-tó partján lévő ingatlannal, ahová a King's City kaszinókomplexumot építenék. Ráadásul a Pest megyei telkekből csak 15 millió forintnyira lett volna szükség az M4-es megépítéséhez. Ez korábban már a számvevőknek is feltűnt, az ÁSZ augusztus végén elkészült jelentése is kiemelte, hogy 182,89 hektáros földterületből az M4-es gyorsút építéséhez mindössze 10,31 hektár szükséges. Az ügyészek a csere kapcsán különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen. A főügyészség most közölte azt is: a szakértői vélemény megállapításairól tájékoztatta a Pénzügyminisztériumot, továbbá az MNV Zrt. Ellenőrző Bizottságát, valamint az ügyben ugyancsak vizsgálatot folytató Állami Számvevőszéket.

Oszkó Péter pénzügyminiszternek személy szerint is több aggálya van a sukorói ügylettel kapcsolatban, a folyamatban lévő eljárások végigvitele és egyeztetése indokolt. A pénzügyminiszter az MTI-nek adott telefoninterjújában elmondta: "szeretnék már a jövő hétre döntést hozni arról, hogy milyen típusú jogi eljárásban tudjuk az üggyel kapcsolatos aggályokat tisztázni". A pénzügyminiszter hangsúlyozta: "remélem lesz módunk arra, hogy ennek az értékbecslésnek a részleteiről meg tudjunk győződni és össze tudjuk hasonlítani korábbi értékelésekkel.

 

Tiszaderzs: újabb szocialista ex-polgármestert gyanúsítanak

Vádat emelt a Szolnoki Városi Ügyészség Tiszaderzs volt szocialista, ma már független polgármestere ellen. Herédy Dezsőt sikkasztással és hűtlen kezeléssel vádolják. Az 1300 lakosú településen tavaly indítottak csődeljárást, de a több mint 50 millió forintos - nagyrészt banki - tartozást még mindig nem tudta kifizetni az önkormányzat. Az egyik volt független képviselő is azt mondja, a polgármester miatt jutott csődbe Tiszaderzs. „Gyakorlatilag mindent elkótyavetyélt volna a falutól, ami a falu tulajdonát, illetve a törzstőkéjét képezte volna” – mondta Szomor Csaba volt önkormányzati képviselő. A képviselő-testület többsége végül feljelentette a polgármestert. Az ügyészség három, vagyon elleni bűncselekmény miatt emelt vádat, sikkasztás és hűtlen kezelés bűntette miatt.

Hévízi mutyi

Ismeretlen tettes ellen, csalás, sikkasztás, hűtlen kezelés és hanyag kezelés gyanúja miatt tettek feljelentést hévízi önkormányzati képviselők a gyógyfürdő vélt gazdálkodási gondjai miatt – közölte a Fidesz hévízi elnöke.Papp Gábor elmondta: a Zala Megyei Főügyészségen és a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságon tettek feljelentést négyen a Sikeres Hévízért önkormányzati képviselőcsoport nevében a hozzájuk eljuttatott adatok, dokumentumok birtokában. Mindezt azt követően, hogy két hete a Hír TV bemutatott egy műsort (Célpont), amely szerint a gyógyfürdő elmúlt három évének gazdálkodása visszásságokra utal, egyebek mellett túlságosan magas a hitelállománya. A képviselő úgy fogalmazott: a tévéműsorban látottak, továbbá a nekik eljuttatott számlamásolatok, információk alapján „esetlegesen büntető törvényi tényállásokat kimerítő cselekmények bennünk a csalás, sikkasztás, hűtlen kezelés, hanyag kezelés elkövetésének lehetőségét vetik fel”. Ezeket az információkat összegezték és kedden eljuttatták a hatóságokhoz. Hegedűs Lajos, a Hévízgyógyfürdő Nonprofit Kft. – korábban kht. – ügyvezető igazgatója alapvetően politikai támadásnak minősítette a feljelentést.

Hűtlen kezelés Nyíregyházán?

Büntető feljelentést tesznek a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt ellen, ezt Vinnai Győző frakcióvezető és Marinka Viktor önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) jelentette be. A Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. ügyében folyik a vizsgálat, amit a Fidesz azért indítványozott, mert szabálytalanságokról szerzett tudomást a cég működésével kapcsolatban. Az ügy lényege, hogy 2005-ben az önkormányzati tulajdonban lévő Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. szerződést kötött a szintén önkormányzati tulajdonú Nyírinfo Kht.-val. A szerződés szerint a Nyírinfo Kht.-nak egy kontrolling szofvert kellett elkészíteni a Sóstó Zrt. részére. A szerződés 52 millió forintról szólt. A szerződés magában foglalta az igények felmérését, a szofver kifejlesztését és a Sóstó Zrt. dolgozóinak betanítását a szofvert kezelésére. Nem sokkal a szerződés megkötése után kezdődtek a furcsaságok. A Sóstó Zrt. ugyanis átutalt előlegként 39 millió forintot, tehát a teljes szerződésösszeg több mint háromnegyedét. Ezek az összegek már 2005-ben kifizetésre kerültek, pedig a munka csak 2006 novemberében fejeződött be. Ráadásul az elkészült szofver sosem került használatba, a dolgozók oktatása sem történt meg, a Sóstó Zrt. mégis kifizetett érte közel 15 millió forintot!

A vádlottak padjára kerülhet az SZDSZ-es expolgármester

Újabb szabad demokrata politikus kerülhet a vádlottak padjára. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szerint Balmazújváros volt SZDSZ-es polgármestere megalapozottan gyanúsítható hűtlen kezeléssel. Gál István a nyomozóhatóságok szerint nem tud hiánytalanul elszámolni a szennyvízberuházás során felhasznált 3,5 milliárd forinttal, a gyanú szerint az expolgármester hatvanmillió forintnyi kárt okozott a településnek még 2005-ben. A hűtlen kezeléssel gyanúsított SZDSZ-es politikus a történtek ellenére a közpénzek közelében maradt - jelenleg a MAG Zrt. észak-alföldi képviseletén, Debrecenben dolgozik. Pályázati tanácsadóként a többi között az a feladata, hogy az uniós támogatásokat „hatékonyan, átlátható módon és ügyfélbarát hozzáállással” juttassa el a hazai vállalatokhoz.

Elítélték Dombóvár szocialista polgármesterét

A Tolna Megyei Bíróság hivatali visszaélés és személyes adatokkal visszaélés bűntette miatt elsőfokon elítélte Dombóvár MSZP-SZDSZ-es polgármesterét, Szabó Lórándot. A politikust a bíróság 120 ezer forint pénzbírságra ítélte, s kötelezte, hogy térítse meg a perköltséget. Szabó fellebbezett az ítélet ellen. Ismeretes: a városvezető 2008 januárjában tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, mert egy internetes fórumon rágalmazó írások jelentek meg róla. Közvádas eljárást indított arra hivatkozva, hogy közszereplő. A nyomozás idén áprilisban lezárult, majd magánvádas eljárásként folytatódott. Az erről küldött értesítést a polgármester sokszorosította és eljuttatta baloldali képviselőtársainak. Ezzel egy le nem zárult nyomozás adatait, köztük személyes adatokat tett közzé. Nem ez volt egyetlen eset, amikor Szabó a közérdeklődés középpontjába került. A polgármester volt az a városvezető, aki kétmillió forinttal és egy tanácsnoki állás ígéretével próbálta rávenni az őt rágalmazással feljelentő fideszes politikust, hogy vonja vissza magánindítványát.

Dombóvár: rabosították a szocialista polgármestert

Rabosították hétfőn a rendőrségen Dombóvár polgármesterét. Szabó Lorándot vesztegetéssel gyanúsítják, miután 2 millió forintot és egy tanácsnoki állást ajánlott az egyik ellenzéki képviselőnek, ha eláll az ellene indított bírósági pertől. A szocialista városvezető a rendőrségen elismerte a vesztegetés tényét, de azt mondta fenyegetettség hatására cselekedett. A nyomozás fokozott ügyészségi felügyelet mellett folyik, befejezésének várható ideje május 10-e. A szembesítés után Szabó Lorándot rabosították, fényképe és ujjlenyomata belekerült a bűnügyi nyilvántartásba.

Ismeretes: Dombóvár szocialista polgármestere első fokon elveszítette a rágalmazási pert az egyik fideszes önkormányzati képviselővel szemben. Szabó Loránd pénzt és pozíciót kínált Naszvadi Balázsnak a magánvádas indítvány visszavonása fejében. A pénz átadását a Hír Televízió rejtett kamerával rögzítette. A Fidesz lemondásra szólította volna fel Szabó Lorándot, de a szocialisták nem engedték az önkormányzati ülés napirendjére venni az indítványt.

Dunaújváros: újabb szocialista polgármestert gyanúsítanak

A Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálja a dunaújvárosi polgármester, Kálmán András (MSZP) ingatlanügyét. A Fejér megyei főügyészség szerint a politikus megalapozottan gyanúsítható különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, de mivel az érintett országgyűlési képviselő, mentelmi joga van. Emiatt az ügy a Központi Nyomozó Főügyészségre került át április elején - értesült a Magyar Nemzet. Egy frissen alakult cég, a Pentele Kft. részben az önkormányzattól, részben gazdálkodóktól négyzetméterenként 800-900 forintért vette meg azt a dunaújvárosi földterületet, amelyet a művelés alóli kivonás után négyzetméterenként 3100 forintért adott el a Hankook gumigyártó cégnek. Az ügylettel a lap szerint mintegy 300 millió forintos kár érhette a várost, mivel az önkormányzat még az adásvétel előtt kiszállt a Pentele Kft.-ből, és a cégbe apportált 20 hektáros területe után csupán a művelés alóli kivonás előtti értéket kapta meg.

Balmazújváros: Gyanúsított lett egy újabb SZDSZ-es

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó bűncselekmény gyanúsítottja lett Gál István, a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat SZDSZ-es képviselője, Balmazújváros volt polgármestere. A nyomozás három gyanúsított ellen folyik hűtlen kezelés miatt. Az eddigi adatok szerint egy 2004 és 2006 közti, 3,5 milliárd forintos szennyvízberuházásnál a város vezetése olyan pénzügyi döntéseket hozott, amelyek hátrányosak voltak a településre nézve, ezzel 66 millió forint kárt okoztak. Balmazújváros jelenlegi, fideszes polgármestere, Tiba István tájékoztatása szerint szakértőket kért fel a 2006-os önkormányzati választás után a beruházások dokumentumainak áttekintésére. A szakértők arra jutottak, hogy törvénytelenségek történtek a szennyvízberuházás során, ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek. Gál István szerint azonban "koncepciós feljelentés" alapján folyik az eljárás.

 

Szeged: stadionpóker milliárdokért

Úgy tűnik újabb futballstadion tűnik el Szegeden, de a tervek szerint részben megújul, továbbá rendezvénycsarnokot és uszodát is kezdenek építeni. Az önkormányzat és a beruházásokban főszerepet játszó vállalkozó sportlétesítmény-fejlesztésről beszél, de a kritikusok szerint ingatlanspekulációról van szó, és ellehetetlenítik a város futballját. Annyi biztos, sok milliárdos ingatlanokról és befektetésekről van szó, miközben a mögöttük lévő cégcsoport egy még meg sem szerzett telket ajánl fel egy csereüzletben. A tulajdonos, az önkormányzat pedig szinte bevallottan látszatpályázatot ír ki a szóban forgó területre, noha még évekig nem is értékesíthetné azt. A figyelem középpontjában egy sportingatlan áll, amelyet a városvezetés készséggel minősítene át a vállalkozó kedvéért.

Szeged: bonyolult ingatlanügy

A történetnek három szereplője van: Szeged megyei jogú város, a Szeviép ingatlanfejlesztő és -befektető csoport, valamint a Szegedi Vasutas Sportegyesület (Szvese). Az üzlet tárgya pedig két sportpálya, a város tulajdonában lévő Tisza-parti stadion és a Szvese-aréna. A Szeviép meg kívánja szerezni a Szvese-pályát. Csakhogy a sportlétesítmény 2012-ig elidegenítési tilalom alatt áll, egyszerűen megvenni tehát nem lehet. Viszont van egy olyan tulajdonsága, amely igen vonzóvá teszi a befektetőnek: a város kereskedelmileg egyik legfrekventáltabb területén helyezkedik el, a szegedi fő közlekedési útvonalak egyik csomópontjában, közvetlenül az M5-ös autópályára kivezető út mellett. A terület szakértők szerint a hasznosítástól függően akár kettő-öt milliárd forintot is érhet. A Szeviép-csoport viszont olyan lehetőséggel állt elő, amelynek nyomán egymilliárdért juthat hozzá. Ehhez kell a szocialista vezetésű város segítsége is: Szegednek is van egy saját sportpályája, ez a Tisza-parti stadion. A Szeviép elképzelése az, hogy a várostól megveszi a Tisza-parti stadiont nagyjából 700 millió forintért, és ezt a pályát (plusz 230 millió forint készpénzt) odaadja Szvesének. A jelenleg még a város tulajdonában lévő stadion lenne tehát az a cserealap, amely a Szeviépet hozzájuttatná a kitűnő helyen lévő Szvese-pályához. Az önkormányzat képviselő-testülete tavaly decemberben döntött a pályázat kiírásáról, amely idén februárban meg is jelent. A bírálóbizottság elnöki tisztét a város gazdasági alpolgármestere, Szentgyörgyi Pál foglalta el. A pályázatra egyedül a Szeviép vezette konzorcium jelentkezett. Az ügy érdekessége, hogy a Tisza-parti stadion értékesítési pályázatáról döntő, 2007. decemberi városi közgyűlés előtt hat hónappal Szentgyörgyi már biztosan tudta, hogy a Szeviép lesz a befutó. 2007 júniusában rendkívüli közgyűlést tartott a Szvese, amelyen megjelent Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester és Pistrui László, a Szeviép egyik tulajdonosa. Mindketten arról győzködték a nehéz helyzetben lévő vasutas sportklubot, hogy menjen bele az üzletbe. Azt, hogy a város kizárólag a Szeviépre szándékozik kiírni az értékesítési tendert, a már említett, 2007. júniusi Szvese-közgyűlésen készült videofelvétel a tanúsítja, amelyből az is kiderül, az alpolgármester tudatában van annak, hogy az eddig tisztán sportcélú Szvese-pályán a Szeviép kereskedelmi tevékenységet is kíván folytatni. A hivatalos magyarázat szerint egyébként a szegedi városvezetés fejleszt, mert a Szeged–Szeviép–Szvese-üzlet nyomán pénz áll a házhoz, amelyből sportuszoda épülhet. A Szeviépre kiírt pályázat elbírálási határideje másfél hónap múlva jár le.

 

Miskolc: sógoré a mélygarázs

A miskolci Hősök terén 240 autó befogadására alkalmas mélygarázs építését tervezte a Káli Sándor vezette önkormányzat. A vélhetően irányított pályáztatás után a Csordás Mihálynak, Káli Sándor sógorának irányításával működő P+R Logistic Kft. és az FK Raszter nevű cég alkotta konzorcium kezdte el, s fejezte be az építkezést. Ráadásul a Hősök terén maradt még egy 1600 négyzetméternyi ingatlan, amelyet pályáztatás nélkül adtak el 12 ezer forintos négyzetméterenkénti áron a rokoni alapon működő konzorciumnak. A Fidesz miskolci frakcióvezetője az ügy kapcsán arra hívta fel a figyelmet,hogy kevesebb mint húszmillió forintért egy miskolci családi házat sem lehet venni, a belvárosban pedig szinte ingyen jutottak hozzá ahhoz a területhez, ahová szállodát terveznek.

Sopron: Waltergate-ügy

A korábbi soproni polgármester, Walter Dezső és gyermekeinek tulajdonában álló cég a forgalmi érték (58,4 millió) egyharmadáért (18,9 millió) szerzett meg belterületi soproni ingatlant. A pályáztatás nélküli ingatlan eladásáról szóló szerződést az önkormányzat részéről maga a polgármester, a cég részéről pedig a fia, Walter Dezső György ügyvezető írta alá.

Szombathely: városvezetés szocialista módra

Az APEH által közzétett, nem jogerős adóslistán rajta van a budapesti székhelyű Rébusz 2.0 Iskolaszövetkezet is, amely Czeglédy Csaba szombathelyi MSZP-s alpolgármester cégéhez, a Humán Operátor Kft. által jelzett cégcsoporthoz kapcsolódik. A szerveződés elődje, a Rébusz Iskolaszövetkezet évekkel ezelőtt komoly köztartozást halmozott fel, végül fel is számolták. A Rébusz Iskolaszövetkezethez egyébként olyan, akkoriban aktív és egykori MSZP-s politikusok voltak köthetők 2001-ig, mint Gyebrovszky János szombathelyi szocialista képviselő vagy Gerencsér Andrea MSZP-s megyei képviselő. Czeglédy Csaba jelenlegi szombathelyi MSZP-s alpolgármester pedig a Rébusz Iskolaszövetkezet korábbi vezetője volt, akit az ott elkövetett csalások miatt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Veszprém Megyei Bíróság.

Czeglédy Csaba neve már ismerősen csenghet a közvélemény előtt, méghozzá a szombathelyi önkormányzat hetilapja, a Savaria Fórum kiadói jogának privatizációja kapcsán. A helyi kormánypárti többségű képviselő-testület annak ellenére döntött a Czeglédy Csabával összefüggésbe hozható Promed Média Kft. pályázata mellett, hogy a város közbeszerzési bizottsága nem foglalt állást egyik ajánlattevő mellett sem. Végül ideiglenes intézkedésként a Közbeszerzési Döntőbizottság megtiltotta Szombathely önkormányzatának, hogy a város közszolgálati hetilapjának kiadása, szerkesztése, megjelentetése, terjesztése tárgyú közbeszerzési eljárását lezáró szerződést megkösse. Ipkovich György polgármester (MSZP) azonban éppen azon a napon, július 20-án mégis aláírta a szerződést. Az ügyben valószínűleg a bíróság mondja ki a végső szót.

Salgótarján: Karakasev-ügy

Karakasev Anna salgótarjáni szocialista önkormányzati képviselő azt követően mondott le vezetői megbízásáról, közalkalmazotti jogviszonyáról, majd közgyűlési mandátumáról is, hogy egy vizsgálat kiderítette: több ponton megsértette a számviteli fegyelmet és a pénzügyi előírásokat. Karakasev Anna, a közgyűlés pénzügyi bizottságának elnöke főállásban az Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálatának (OIGSZ) vezetője volt. Az intézménynél a 2006 októberében megalakult új összetételű önkormányzat vizsgálata tárta fel a gazdálkodással összefüggő szabálytalanságokat. Az ügyészség ennek nyomán 2007 tavaszán jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el, a nyomozás lefolytatásával pedig a salgótarjáni rendőrkapitányság nyomozó osztályát bízta meg. A történteket követő hónapban a szaktárca Karakasev Annát önkormányzati és kistérségi koordinátorrá nevezte ki. Ugyanakkor egy év elteltével jogerőre emelkedett az MSZP korábbi salgótarjáni frakcióvezetőjének büntetése, amelyet két és fél millió forint elsikkasztásáért róttak ki rá a Nógrád Megyei Bíróságon. A városi bíróság egyrendbeli, jelentős értékre elkövetett sikkasztás miatt tíz hónap börtönbüntetésre és százezer forint pénzbírságra ítélte a szocialista politikust.

Vác: szocialista közbeszerzési gyakorlat

Komoly vita bontakozott ki a váci önkormányzat pénzügyi és ellenőrzési bizottságának 2008. február 14-i ülésén arról, hogy egy, a városi sportintézményeket érintő beszerzésről ki írja ki a pályázatot: az adott intézmény vagy az önkormányzat szakbizottsága. Lukács Ilona, az ellenőrzési bizottság külsős tagja, az előző képviselő-testület MSZP-s képviselője, aki jelenleg a város működtetésében álló Tourinform Irodát vezeti, a jegyzőkönyv tanúsága szerint azzal érvelt, hogy az előző ciklusban sem az intézmény igazgatója írta ki a pályázatot, hanem a közbeszerzési bizottság. Ennek akkori és mai vezetője Bóth János, Vác MSZP-s polgármestere. Lukács Ilona a vita hevében meglepő vallomást tett: mint kifejtette, annak idején „Ferjancsics úr (2002 és 2006 között MSZP-s alpolgármester, a közbeszerzési bizottság tagja) kijelentette, hogy ez a bt. lesz, aki megnyerte”. A Lukács Ilona megjegyezte, „sok ismerőse szeretett volna belemenni, mert ez egy jó üzlet, de hiába próbált utánajárni a dolognak, azt a választ kapta, hogy ez már eldőlt”.

Kartal: bevált módszer a túlszámlázás

Kartal, a Kovács László szocialista polgármester által irányított Pest megyei település 2006 nyarán 16 millió forintért újította fel a helyi sportklub létesítményeit. Az akkori testület a gázközmű vagyon eladásából befolyt 8,9 millió forintot, és a Belügyminisztérium 7 milliós pályázati pénzét fektette a felújításba. Azonban 2007 elején a sportvezetőségi tagok közül többen megemlítették, hogy ezt az összeget valójában nem fordították az eredeti célokra. Ennek alapján a jobboldali többségű képviselő testület egy igazságügyi szakértővel készíttetett egy vizsgálati anyagot, amely alátámasztotta a gyanút. Így 2007 őszén a kartali önkormányzat ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.

A Hír Televízió birtokába került szakértői anyag több milliós túlszámlázást és szabálytalan közbeszerzést állapított meg. A tavaly óta fideszes többségű önkormányzat szeptember 13-án döntött a feljelentésről. Az indítványt megszavazta a szocialista polgármester is. Az ügyben a televízió munkatársai megkeresték a nagyközség első emberét. Kovács László azonban azt mondta: nem kíván a Hír Televízió kérdéseire válaszolni.

Nem ez az első pályázati botrány a Pest megyei településen. A Pro Régió Ügynökség nyáron ellenőrizte az önkormányzatok által elvégzett útfelújításokat, és megállapította, hogy a felújítások egy része nem a pályázatnak megfelelően valósult meg. Ezért a támogatás részbeni vagy teljes visszafizetését kérte 10 településtől, köztük a Kartaltól is.

Kiskunhalas: elavult diszkólámpák többszörös áron

Elavult, évek óta nem forgalmazott fény és hangtechnikai berendezéseket szerzett be a Disco Magic Kft. abból a 25 millió forintos uniós támogatásból, amelyet a kis- és középvállakozások műszaki-technológiai hátterének fejlesztésére kiírt pályázaton nyertek. A kiskunhalasi Dance Tuning Discót üzemetető cég a számlák szerint például olyan videokivetítőt vásárolt több mint 18 millióért, amely évek óta nincs forgalomban, használt ára pedig 1,5-2 millió forint körül mozog. Egyébként a kiskunhalasi diszkó pályázatát is segítő kistérségi megbízott, nem volt más mint, Weiszenberger László.

Fót: jól jövedelmező patikaüzlet

Új egészségházakba telepít patikahálózatot egy cég, amellyel Pest megyében több település is szerződést kötött. Fóton és Tolnán MSZP-s képviselők is érdekeltek az üzletben. Sokat mondó, hogy Tolnán a Szirt Invest az egészségház céljára a Reiter Antalné képviselő résztulajdonában álló házat vásárolta meg 37 millió forintért. Reiterné korábban szocialista színekben ült a testületben, jelenleg a MSZP népi platformjának elnökségi tagja, a megyei nőtagozat elnöke, de az önkormányzatban már nem a pártját, hanem a Civil Voks Egyesületet képviseli.

Fóton hasonlóképpen fektetett be a Szirt Invest, ugyanezt a konstrukciót ajánlotta, január 31-én pedig megkötötték a szerződést. - A dokumentum érdekessége, hogy Bartos Sándor alpolgármester nevét gépelték az utolsó oldalra, de nem ő írta alá, hanem Földi Pál alpolgármester. - Az új egészségházat Takács István, a területfejlesztési bizottság külsős MSZP-s tagjának családi házából alakítják majd ki, aki elfogadta a befektető vételi ajánlatát. Ráadásul Tolnához hasonlóan Fóton is fellelhető az MSZP népi platformjának egyik elnökségi tagja: Fekete Zoltán, a fóti MSZP elnöke. Fia, Fekete Roland tavaly még a platform elnöki tisztét töltötte be, élettársa pedig a Tolnáról ismerős Reiter lánya, Reiter Gyöngyi, aki pedig múlt októberig vezette a Civil Voks Egyesületet, korábban Fekete Roland alelnökletével. "A Szirt Invest Kft. vezetője nem a barátom. Ismerem, ezt természetesen nem tagadom. Ez miért baj?… Az első egészségügyi bizottsági ülés ideje alatt külföldön volt a kft. vezetője, és megkért, hogy a legnagyobb nyitottsággal képviseljem az ülésen" – reagált a történtekre Fekete Zoltán.

 

Győr: zsarolás és összeférhetetlenség

Zsarolással kényszerítette a romákat az MSZP melletti kampányolásra 2002-ben és 2006-ban is egy győri szocialista politikus - mondta el a Hír Televízió híradójának a Mosonmagyaróvári Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Pádár László, aki tanácsadója volt Teleki Lászlónak, a Miniszterelnöki Hivatal romaügyekért felelős államtitkárának a roma közmunkaprogramból szerzett minimálbérük elveszítésével fenyegetett meg több mosonmagyaróvári cigányt is.

Közmunkájuk elvesztésével fenyegette Pádár László, a győri MSZP elnökségi tagja, önkormányzati képviselő a romákat, ha nem kapcsolódnak be aktívan a szocialisták 2002-es és 2006-os kampányába - állítja a Cigány Kisebbségi Önkormányzat mosonmagyaróvári elnöke. Horváth Elemér elmondása szerint: Pádár arra használta őket, hogy feleségét bejuttassa a megyei közgyűlésbe.

A kormányzati körökben is járatos Pádár László egyébként több millió forint közpénzt is juttatott 2005-ben a roma kisebbségi önkormányzat elnökeként annak a megyei cigányok érdekvédelmi szövetségének (CÉSZ), amelynek ugyancsak ő volt az elnöke, a fia pedig az elnökhelyettese. A megállapodásokat közösen írták alá. Pádár nem tartja összeférhetetlennek a közpénzek átutalását. „A Közigazgatási Hivataltól egyetlen egy esetben sem érkezett törvényességi kifogás" - fogalmazott Pádár.

A győri roma önkormányzat új vezetése bírósághoz fordult. Az testület elnöke Horváth Attila elmondta: korábban felszólították Pádár Lászlót, hogy a 2006-ban a kisebbségi önkormányzat és a CÉSZ között létrejött megállapodásban foglalt 800 ezer forintról számoljon el, de ennek nem tett eleget, ezért tettek jogi lépéseket. A roma vezetők szerint Pádár mögött komoly kormányzati kapcsolatok álltak, így tehette meg, hogy több százezer forintról nem számolt el, s hogy a megyei cigányokat felhasználta az MSZP és saját maga politikai haszonszerzésére.

Orosháza: gyanús ingatlanbiznisz

Németh Béla Orosháza jelenlegi polgármestere ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Békés Megyei Főügyészségen még 2007 őszén. Szerinte ugyanis a településen ingatlanpanama zajlott, amelynek haszonélvezője 400 millió forintot könyvelhetett el.a vitatott terület valamikor állami tulajdon volt, amire a Kincstári Vagyoni Igazgatóság nyilvános árverést hirdetett, amelyen az ingatlan 12,07 millió forintért kelt el. A vevő a gödi B. Roland volt, aki három hónap múlva a telek egyszázaléknyi tulajdonrészét eladta a budapesti G. Károlynak. Újabb három hónap múlva a tulajdonlási arány különös módon megfordult, immár G. Károly lett a telek 99 százalékos birtokosa, majd megszerezte az egyszázaléknyi hányadot is. Itt jön képbe Fetser János, a város előző szocilaista polgármestere, aki az előbb említett pesti úrral közösen, de magánszemélyként kérelmezte a telek „kereskedelmi célú felhasználását” az önkormányzatnál. Ismét tulajdonváltozás következett, 2005-ben a fővárosi Kárpátimmó Kft.-é lett a telek. A társaság mögött a budapesti T. Lászlóné és a Zips Ansalt liechtensteini off-shore cég áll. Végül a 3,9 hektár volt állami földterületet, mellé magánszemélyektől további 2,4 hektárt két éve vette meg a Tesco. Csak közben megnőtt az értéke, hiszen 450 millió forintot adott érte az áruházlánc. Orosháza jelenlegi polgármestere sajtótájékoztatóján azt állította: a magánszemélyektől az állami telek volt tulajdonosa, G. Károly és T. Andrea, Fetser János akkori polgármester fiának élettársa vásárolta fel a földterületeket.

És Budapestet még nem is említettük…

Forrás: www.korrupedia.hu

Szólj hozzá!

http://esztergom.fidelitas.hu/

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása